Ιούλ 31 2012

Υπόθεση «Pussy Riot»

Published by at 8:49 πμ under Uncategorized

«Tο μεσημέρι της 21 Φλεβάρη 2012 τρία κορίτσια μπήκαν στον καθεδρικό ναό του «Σωτήρος Χριστού» στην Μόσχα και σπρώχνοντας μια διαχωριστική πόρτα στάθηκαν μπροστά από το ιερό. Έβγαλαν μερικά ρούχα και άρχισαν να πηδούν πάνω κάτω και να φωνάζουν σα δαιμονισμένες». Αυτή είναι η κατάθεση, στο δικαστήριο που άρχισε χτες, μιας εργαζόμενης στον καθεδρικό ναό όπου περιγράφει το «χάπενινγκ» του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot. Τρία μέλη του συγκροτήματος, όλες γυναίκες, είναι προφυλακισμένες έκτοτε και δικάζονται αυτές τις μέρες με βαριές κατηγορίες και την βάσιμη πιθανότητα να καταδικαστούν σε 7 χρόνια φυλάκισης.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα από καταβολής του δίνει μεγάλη βαρύτητα στις περφόρμανς με έφεση στο να σοκάρει τον ρώσικο μικροαστισμό και την υποκρισία προσομοιώνοντας την παραδοσιακή και πρώιμη αντιαισθητική τού πανκ στην ρώσικη πραγματικότητα. Παραθέτουμε μερικά βίντεο όπου καθένας μπορεί να κρίνει με τα δικά του μέτρα την «αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος». Στον καθεδρικό ναό οι τρεις γυναίκες των Pussy Riot φόρεσαν τις χαρακτηριστικές τους στολές που χρησιμοποιούν σε κάθε τους εμφάνιση και άρχισαν να ψάλλουν στην αρχή και μετά να τραγουδούν στίχους ενάντια στον Πούτιν.

Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια για τις Pussy Riot. Επίθεση στην εκκλησία, την πίστη και την χριστιανική δουλοπρέπεια και την ίδια στιγμή απόπειρα αποκαθήλωσης του ολοκληρωτικού χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η ρώσικη προεδρία στο πρόσωπο του Πούτιν.

Το καθεστώς απάντησε ακαριαία αντιμετωπίζοντας την περφόρμανς των Pussy Riots ως αμιγώς πολιτικό εγχείρημα καταδεικνύοντας προς κάθε κατεύθυνση έναν παραδειγματικό δικαστικό αυταρχισμό. Παρά τις συγνώμες και την προσπάθεια άμβλυνσης της επιθετικότητας από μεριάς των Pussy Riot εν όψει της δίκης το δικαστήριο αντιμετωπίζει τις κατηγορούμενες με παραδειγματική αυστηρότητα απορρίπτοντας σωρηδόν κάθε ένσταση από μεριάς των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και καταστέλοντας άμεσα κάθε έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης.

Από τη μεριά μας υπάρχει μια δυσκολία στην ουσιαστική προσέγγιση της υπόθεσης λόγω άγνοιας της ρώσικης γλώσσας. Τα δεδομένα μας προέρχονται από μιας «δυτικού τύπου» αντιπολίτευση στον Πούτιν και η στάση των Pussy Riot αυτές τις μέρες μας δείχνει ότι υπάρχει μια μεταμέλεια για ένα εγχείρημα που σήκωσε έναν πήχη πολύ πάνω από την βούληση και την ικανότητα των μελών.

Θα παρακολουθήσουμε την υπόθεση και θα επανέλθουμε σύντομα έχοντας προσπαθήσει να κατανοήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την πολιτικότητα αυτής της υπόθεσης μια και πρόκειται για μια περίπτωση όπου οι όποιοι «καλλιτέχνες» καταργούν την σκηνή, εισάγουν την παράσταση μέσα στις κοινωνικές αντιθέσεις σε επίπεδο καθημερινής ζωής,  παίρνουν θέση ενάντια στην κυρίαρχη κανονικότητα και φυσικά, διώκονται….

 

[7/8/12

6η μέρα της δίκης σήμερα και ο  εισαγγελέας πρότεινε φυλάκιση τριών ετών στα μέλη των Pussy Riot σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν»]

Τελευταία ανανέωση

[Η τελική απόφαση για την καταδίκη ή μη των τριών μελών του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot θα ανακοινωθεί στις 17 Αυγούστου όπως είπε δικαστής Μαρίνα Σιρόβα την Τετάρτη.

«Η απαγγελία της ετυμηγορίας θα λάβει θα γίνει στις 17 Αυγούστου στις 14:00 ώρα Ελλάδος»]

2 Σχόλια

2 Σχόλια to “Υπόθεση «Pussy Riot»”

 1. Ο/Η Kitsune λέει:

  Αν θέλετε μπορώ να σας βοηθήσω μεταφράζοντας πχ κάποιες από τις συνεντεύξεις που έχουν δώσει τα κορίτσια. Έχω ασχοληθεί λιγάκι με το ζήτημα παρακολουθώντας δημοσιεύσεις, ρεπορτάζ και τις συνεντεύξεις που έχουν δώσει. Γενικά είναι άλλο ένα παράδειγμα του αυταρχισμού του Πούτιν. Απλά αυτό έχει πάρει μεγαλύτερη διάσταση καθώς ασχολούνται πολύ «επώνυμοι» της Ρωσίας και του εξωτερικού με το ζήτημα, καθώς και η διεθνής αμνηστία.

 2. Ο/Η syntexnia λέει:

  Θα μας ήταν πολύ χρήσιμο ό,τι λέγεται από τις ίδιες τις Pussy Riot. Στο βαθμό που έχεις υλικό αν μπορούσες να κάνεις μια σούμα γύρω από το πολιτικό πλαίσιο της δράσης του συγκροτήματος θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους και όλες μας.
  Είδαμε ότι υπάρχει ένα βίντεο στο οποίο οι PR δίνουν συνέντευξη στον Γκάρντιαν προσπαθώντας να αυτοπαρουσιαστούν. Δεν ξέρουμε τί γίνεται με το «μοντάζ’ σε αυτές τις περιπτώσεις. Γνωρίζουμε ότι γενικώς οι PR θεωρούνται αυτόνομες αλλά περισσότερο με την γερμανική εκδοχή προσέγγισης του όρου της αυτονομίας.
  Αυτές τις μέρες έχει βουήξει ο τόπος πια με αυτή την υπόθεση, περισσότερο βεβαια επειδή ασχολήθηκε και ο ίδιος ο Πούτιν… οπότε με τον κουρνιαχτό παραπληροφόρησης που έχει σηκωθεί δεν πρόκειται να μάθουμε τίποτα ουσιαστικό από τις επιλογές των κοριτσιών.
  Αν ενδιαφέρεσαι να συνδράμεις στείλε στο μέιλ μας ό,τι θεωρείς ενδιαφέρον ή αν έχεις δικό σου μπλογκ ή σάιτ μπορείς να μας παραπέμψεις εκεί στο βαθμό που θα έχεις κάνμει κάποια σχετική ανάρτηση.
  Σε ευχαριστούμε για την επαφή.

Leave a Reply